Followers

Saturday, October 15, 2011

Maybe smoking is interesting but KILLS !


Why do we need to smoke ???
Bak kate sesetengah kwn hfz,

- Yelaaa, kalau tension2, aku hisap laaaa.
Hilang tension aku .
- kalau aku merokok, boleh dapat haba sket..
Aku tgh sejuk nie.
- Alaaa, kawan2 aku mostly isap rokok,
so ape salahnye aku join dorang jugak.
- Nak buat macam mane, dulu try2 aje,
skang dah ketagih la bro.

HAHA, macam2 alasan lagi yg hfz pernah dgr.
But x boleh pakai laaa sume alasan tu.

Kalau nak release tension,
bnyk cara lagi kite boleh buat
like sport ke, musics ke kann.
Kalau sejuk, minum lah air panas,
x pun, pakai baju sejuk tebal2.
Then, kalau kawan ramai yg hisap rokok,
perlu ke kite ikut dorang even kite
sume taw yg rokok tu memudaratkan kesihatan

Korang still igt x ape yg korang blaja time skola
rendah or menengah dulu,
ape hukum melakukan sesuatu ataw memakan 
sesuatu yg memudaratkan diri ???
Paham2 lah sendiri yek ~


Perghhh, macam2 bende poisonous ade kat dalam
rokok nie !!!

nicotinedrug in tobacco that makes smoking a
powerful addiction
Arsenic - very potent deadly poison and
gives you bad breath
Toluene - can cause tiredness, weakness,
loss of appetide n memory loss
Cadmium - cause damage to liver, kidneys and
brain. It stays in the body for years
Tar - blacken and damage the lungs
Carbon monoxide - compete with oxygen to 
combine with haemoglobin. So, our body will lack
in oxygen
Ammonia - helps to absorb more nicotine,
keeping you hooked on smoke


Even goverment kite dah letak
macam2 gambar menunjukkan kesan2 buruk
merokok dekat kotak rokok itu sendiri,
but still perokok tegar nie degil.
X lain x bukan ni sume keje nicotine yg buat dorang ketagih.

worst, skang ramai pompuan  dah mula merokok.
Come one laaaa, satu hari nnty, korang akan
lahirkan anak. Jangan lah disebabkan korang,
anak yg x berdosa dalam kandungan tu
yg menjadi mangsa. pikir2kan lah ye ~

Yg susah nak percaya tu, ade je ramai yg 
muke comel2 n innocent. Mmg x terpikir lgsung la 
yg dorang ni merokok.
 Skali tgk, merokok jugak rupenye.
HAHA, terus x jadi ngorat. REJECTED !


Nasib baik kucing x merokok,
kalau merokok jugak, hfz nak letak jawatan
as a cat lover laa. HAHA ~

Hfz pun x taw nak cakap ape lagi daa..
Senang cite, tolonglah berhenti merokok.
Bukan saje bleh memudaratkan diri sndiri,
malah memudarat kan org sekeliling kite
yg tersayang . Ish3 ...

Akhir kate ~

SMOKING KILLS .
anda mampu mengubahnyer :)


idea got from : ustaz zamri


24 comments:

teha said...

siyes benci tgk org yg smoking !

Faiey-Ra said...

baguslah Hafiz x merokok .
Sekarang susa nak cri lelaki yg x merokok .
Untunglah sape dpt Hafiz . hakhakhak

Nur Afifah said...

rase nak bagi helmet je kat org yg merokok ni.nak mati, gi mati sorg2.huahua.ta yah nak memudaratkan org lain.btol kan?ishish.

[ h a f i z ] said...

teha : saya pun ... tpy instead of benci, better kite nasihat dye kan :)

[ h a f i z ] said...

faieyra : HAHA,,, ramai jugak lah yg dah sedar n x rokok... bukan hfz sorang je. ngehehe

[ h a f i z ] said...

afifah : haha, btol gak tu... biar dye rokok dalam helmet je kannn. HAHA... penah jgak dgr yg asap rokok lebih membahayakan org sekeliling daripada org yg merokok ...

SmiLebUTsimPLe said...

err..x suke org merokok..huhuh..

[ h a f i z ] said...

smilebutsimple : ramai yg x suka actually... kankankannn

SmiLebUTsimPLe said...

yeah..thats always rite.. =D

Nur Afifah said...

haa.yup2.me penah nmpak ada 1 kereta ni driver dia merokok.tapi tak bukak tingkap.and ade baby dlm tu.apekah?tak macam boleh lemas lak dok dlm asap.haih.

Ana Farhana said...

susah la nak ckp ngn org yg dh jdkn smoke as a habit ni..

byk sgt alasan diorg..

kte bkn nk menyibuk..

tp risau pasal kesihatan diorg..

pastuh,buang duet.. x berbaloi la.. hmm

Miscellaneous Smiles said...

=)

[ h a f i z ] said...

smilebutsimple : yes it is :)

[ h a f i z ] said...

afifah : ishhh,,, ksian baby tuu...
ntah pape je

[ h a f i z ] said...

ana : daripada membazir duit beli rokok,,, baik kumpul duit pgy umrah ~

[ h a f i z ] said...

miscellaneous : :D

Ana Farhana said...

haah,btl2.tak pun kwen ke kan.. hee

[ h a f i z ] said...

ana : haha, btul gak tu... bleh buat grand2 sikit majlis kawin. HAHAAAA

yayanieqa said...

ada juga yang cakap gamba pada kotak rokok tu cantik and [fullstop].
tak ada kesan.haha

[ h a f i z ] said...

yaya : cantikkkkkk ??? what the.....
HAHA

Hamba Allah said...

diorg merokok tu bkn pasal apa..
sebagai contoh ada yg sebab teringin..
ada yg ingin mencuba sesuatu yg baru..
ada yg sbb masalah peribadi..
ada yg sbb hidupnya dipinggirkan..
n lain2 lg...huhuhu....

[ h a f i z ] said...

hamba Allah : tulaaaa, mcm2 sebab..
tpy ape2 pun, merokok memudaratkan kesihatan ...

MekTotMekAmoi said...

yeah sokong , my girl friends pun ramai yang smoking . when i ask them knp smoking , they said "saje jee . bosann" what the aaaaa .. kan best if rokok langsung tak jual . so takde sape yang merokok . AWESOME lah ! :D

[ h a f i z ] said...

girl ? waaaaa,,, please suruh dorang stop.. ish2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...