Followers

Wednesday, November 9, 2011

Eid Adha di perantauan :)


Assalamua'laikum readers ~
Selamat menyambut Idul Adha yer :)

Alhamdulillah, tahun ni Hfz berpeluang utk meyambut
Idul Adha di Cairo :) Selalu Hfz sambut dekat Kg Hfz je
dekat Gelang patah :)

Wlwpun x dapat beraya dengan family tahun nie,
Hfz dapat banyak pegalaman baru.
FYI, tahun nie, first time Hfz melapah haiwan korban.
Hfz melapah unta plak tu. hoh0, Memang liat lah daging dye.

unta
kambing
Penat jugak lah melapah haiwan korban ni.
Haaaaa, kalau penat, buat ape lagy.
Mesti laa berposing dengan "si dia" kan. HAHA
jeng3 !!!


Comelkan lembu tu. ngehehee...
Tpy, secomel-comel lembu tu,
comel lagi janin unta nie..
Taadaaaaaaaa !!!


Janin unta ni boleh makan taw kalau korang x taw.
hehe ~

Haaa, Time Hfz bertolak dari Alexandria ke Cairo,
Hfz terkejut jugak la sebab Railway Station Cairo dah lawa gler.
Before this, time Hfz pgy Cairo, dye still under construction lagy but skang
ni dah siap daa... Lawa yg amat :) Hfz sempat gak snap sket pics. hehe




Baik lah, sampai disini aje lah ye.
Sempena Idul Adha nie, Jom lah kite
amik iktibar dari kisah pengorbanan Nabi Ibrahim
dan Nabi Ismail di mana Nabi Ibrahim sanggup untuk menyembelih 
putera yang di tunggu-tunggu nya bertahun-tahun lamanya.
Nabi Ismail pula, sanggup menyerahkan diri nya demi perintah
Allah ~ 

Subhanallah, sungguh besar pengorbanan Nabi Ibrahim dan puteranya, Nabi Ismail.
Namun begitu, Ini semua hanyalah ujian daripada Allah yg maha agung.

Maka disitulah sejarahnya dimana kita menyembelih
haiwan korban pada Hari Raya Idul Adha :)


21 comments:

[k]o{q}i[n] said...

uikkss...leh sembelih ke kalo ada janin..??

Aiman Ariffin said...

ahhhhhhhhhhhh nak pegi! so pretty! so majestic! jealous much ;-)

husnul.laili said...

wahhh ! BESTT gilaaa rayaa di perantauann. salam aidiladha hafiz. heee.

[ h a f i z ] said...

koqin : x sure laaa, but mane laa taw whether haiwan tu mengandung ke x kan.. hoh0

[ h a f i z ] said...

aiman : pegy laaaa... dtg melawat mesir

[ h a f i z ] said...

husnul : salam Aidiladha jugak :)

zaharina said...

woahh,bestnyee ! btw,betul ye janin untu tu boleh makan ._.

[ h a f i z ] said...

zaharina : yg ade abg tu kate boleh je ...
cbe check balik ngan ustadz.. huhu

liya alia said...

untunglaaaa dapat peluang beraya kat tempat org.

[ h a f i z ] said...

liya : untunglahh dapat raya at msi ;P

widiea azira said...

macam x snggup je nk makan janin tuh...ade daging ke??

amal said...

Semoga kita bisa mengikut jejak Nabi Ibrahim a.s dan keluarganya yang sanggup berkorban demi cinta kepada Yang Esa. Sama-sama hayati erti sebuah pengorbanan :)

I do I need Iman said...

janin ada. oke manakutkan ;p


http://mawarkuwada.blogspot.com/2011/11/khamis-petah-berkata-kata.html

jemput.

nadiah yaya said...

uiks lawa nye railway station tu..siyes like to the maz lah!!
slmt hari raya..now winter kn??pehh sonok seh

ahli bait said...
This comment has been removed by a blog administrator.
[ h a f i z ] said...

widiea : tulahh, rase mcm x sanggup jugakk.. huhu

[ h a f i z ] said...

amal : InsyaAllah ~

[ h a f i z ] said...

idoineediman : HAHA,,, ape nak takutnyerr

[ h a f i z ] said...

yaya : rasenye skang dah winter dah ni... sejukkk..
hehe, happy eid adha too :)

pudieynfendy said...

sy pn de kwn kt cairo...ppuan.,..bru je g blaja kt sna 2 bulan yg lepas lau xsilap :) mcm best je tmpat tu..

[ h a f i z ] said...

pudiey : datang lah sndiri kalau nak taw ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...