Followers

Monday, August 1, 2011

Salam Ramadhan :)


Assalammualaikum akak2, abg2, adik2 sume :)
Alhamdulillah,,, dapat gak kte sume menyambut kedatangan 
bulan Ramadhan untuk tahun ini.

Best kan time bulan Ramadhan nie ...

1) Syaitan dibelenggu so kte bebas dari syaitan. yahoooo !!!
but AWARE dgn musuh no. 1 time bulan Ramadhan which is NAFSU.

2) Boleh kate sume org jadi baik lak tetibe, huhu... Aman dunie

3) Nikmat berbuka puasa yang tak terhingga dan nikmat ketika bertemu Allah.

4) satu peluang terhebat untuk mendekatkan diri dgn Allah. 
Mungkin juga satu peluang keemasan utk seseorang itu 
berhijrah daripada buruk kepada baik.
cthnye nak berhenti isap rokok ke kann.

5) wah3 !!! banyak SALE wooo. Yelaa, sume nak beli baju raya.
But berpada-pada laa kay :)

puasa merupakan rukun islam ke-3

Haaa, time puase ni, jgn buat2 lupe plak ye,,,
X BOLEH makan, minum, merokok n bersetubuh pada siang hari ye !
sbenanye banyak lagi larangan ketika bulan puasa ni...


Especially dari aspek hati dan lidah.
Hati tu jangan laa terlampu ikut nafsu n lidah tu berhenti lah
dari mengumpat, memfitnah dan mengucapkan perkara2 yang sia2.


As well as, semua pancaindera kita.
cthnye, mata jangan digunakan utk melihat aurat org, 
kaki jangan melangkah ke tempat2 yang maksiat dan sia2,
tangan dijaga supaya tidak menyakiti orang lain.


Haaa, jangan malas bersahur k.
Selain dapat mengisi perut untuk mengelakkan kelesuan
di bulan Ramadhan, bersahur membezakan 
puasa umat Islam dengan puasa agama2 lain.


Kepada sesiapa yang suka menunaikan Solat Sunat Tarawikh di masjid :


Make sure datang ke masjid sebelum waktu solat Fardhu Isya' 
sbb takut jadi kelam-kabut nnty.


Kepada sesiapa yang membawa anak ataw adik kecil, make sure dorang solat sebelah kita,
jangan biarkan dorang bebas sbb takut dorang akan bising2 bermain dgn kawan2.


Kepada sesiapa yang ingin menunaikan 
Solat Sunat Tarawikh 8 rakaa't, x digalakkan solat di saf hadapan 
kerana akan mengganggu barisan saf yg sedia ada.


Kepada sesiapa yang ingin menunaikan 
Solat Sunat Tarawikh 20 rakaa't pula,
jangan terlampau cepat mengangkat takbir. 
Yelaaa, untuk memberi laluan kepada
jemaah 8 rakaat utk keluar dari saf 
dan juga untuk memenuhi saf2 yang kosong.




Saya berpesan pada diri saya sndiri n kepada 
semua muslimin muslimat yg bace entry ini taw.
Dengan ini saya hendak meminta 1001 kemaafan seandainya
terdapat salah silap saya terhadap korang semua k.


Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna daripada tahun2 yang sebelumnya.
InsyaAllah, Amiin.


p/s : Cuba dapatkan malam Lailatul Qadar k :)




Adios~

25 comments:

Fatin Nasuha said...

salam ramadhan gak ye,, abg hafiz!

[ h a f i z ] said...

trime kasih fatin...
slamat menunaikan ibadah puasa :D

Fatin Nasuha said...

:)

Lilynn Sazlin said...

selamat berpuasa jugak! :) cute la blog! done following :)

[ h a f i z ] said...

lilynn : thanks a lot :D

F.A.N. said...
This comment has been removed by the author.
teha said...

amin ~ btw , selamat berpuase ye hafiz :)

p/s : tk sabar nk shoping.. hahaha !

[ h a f i z ] said...

teha : thankss. slamat berpuasa jugak ye..
huhu, tpy jgn overspend k...

ezny said...

Waa nasihat juga diberi:D bagusbagus. haha. Selamat berpuasa juga Hafiz Zainal:)

teha said...

haha ! baik lah incik hafiz ;)

Miss Dolce and Gabbana said...

peringatan untuk kita semua.Nice entr.Keep it up bro.Salaam Ramadhan :)

[ h a f i z ] said...

ezny : kan mmg tugas sesama saudara utk saling mengingati antara satu sama lain :)

[ h a f i z ] said...

teha : good2 :D

[ h a f i z ] said...

missdolceandgabbana: thanks a lot... salam ramadhan :)

SmiLebUTsimPLe said...

salam ramadhan~~semoge mndpt barakah di bulan yg mulia nie~~ same2 kite beramal~~

[ h a f i z ] said...

smilebutsimple : harap2 mcm tu laaa :)
jom !!!

ZWAN SABRI said...

Yeah! Bulan Ramadhan mmg bulan yang hebat.. suma orang jadi baik.. aku suka, aku suka.. then syaitan takde, so bolehla aku kuar malam2.. best2.. ;)
btw, salam ramadhan.. ;)

MySuaraBlog: Harapan Ramadhan

[ h a f i z ] said...

zwan : kuar malam2 ??? haaa, pgy mane tuu

atiqa aris said...

kann member saya yg selalu ajak lepak kedai mkn sambil smoke tbe2 ajak sy g surau.ajaib."-,-

[ h a f i z ] said...

atiqa : such a miracle kann :DDDD

Edy Ramanov said...

selamat berpuasa ya hafiz. blog hafiz edy masukkan dalam bloglist edy - freshies hebat. jenguk kat blog edy ok.

[ h a f i z ] said...

edy : thanks a lot... slamat berpuasa juga :D
sudaaa followw

zaharina said...

slamat berpuasa hafizz ! :D nice entry btw !

[ h a f i z ] said...

slamat berpuasa juge zaharina :) thanksss

Acik Ain said...

slamat mnunaikan ibdah puasa suare kacak :D . mohon jngan ponteng yea ? haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...