Followers

Saturday, February 12, 2011

Is valentine's day even exist ???


Assalamualaikum ,,, 
14 Feb ni sebok la satu dunia nak meraikan "hari kekasih" ngan lover masing2. 
Of course la 1001 cara dipikirkan smpai nak terpecah kepala otak utk cbe membuktikan tanda cinta ngan bf or gf masing2 kan...
Tpy kenapa mesti nak mnunjukkan perasaan kasih sayang tu pada 1 hari je ???  
kenape ??? tell me why ???

Sedangkan Islam menyarankan kita berkasih sayang sesama umat manusia PADA SETIAP MASA x mengira agama, bangsa, apatah lagi warna rambut. huhu. 
so renung2kan lah yek ..

haaaaa,,, MCM NE bleh wujudnye valentine's day ni ???

Hari Santo Valentine, Hari Valentine atau Hari Memperingati Kekasih ialah satu hari utk memperingati Santo Valentine pada 14 Febuari sebagai hari tradisi yang mana para kekasih meluahkan rasa cinta sesama sendiri ; menghantar kad valentine, menderma atau menghadiahkan gula-gula. Adalah satu kebiasaan juga untuk menghadiahkan bunga pada Hari Valentine. Perayaan ini dinamakan sempena dua orang lelaki, kedua-duanya syahid Kristian Awal yang berkongsi nama Valentine. Perayaan ini kini dikaitkan dengan asmara dalam lingkungan pengaruh Goeffry Chaucer  pada zaman pertengahan tinngi, apabila mekarnya tradisi cinta asmara.

ish3, sampai Valentine's Day ni mnjadi prayaan ke-2  paling banyak pengiriman kad ucapan selepas hari natal... 
peratusan mengangggarkan 85% pembeli kad valentine ini adalah kaum wanita.. hmmmm, renung2kan k kaum wanita. hehee.
                                                                                                                                (source : wikipedia) (^<,)

HUKUM menyambut Valentine's days plak mcmne ????

(a) boleh kot, suke2 je
(b) boleh sangat, ape salah nye..
(c) x elok la, tpy skali skale boleh laa
(d) ish, haram !!!!

korang nk jwb yg mne ? (jgn lpe lorek kat kertas jwpn OMR ye ,ha3)
haissyyy, korang kene taw, yg kte sebagai umat islam 
(bkan sekadar islam kat I/C je k), 

HARAM !
menyambut hari kekasih ni.. 
[ jawapannye (d) laa ]


knape ekk ??
yelaa, menyambut hari kekasih ni dipercayai menyerupai amalan org kafir menerusi perayaan berskala seni ini.

Dgr ni !!!
Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan:

“Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan ataw di wujudkan oleh Islam”.

so terjawab laaa persoalan kpade tajuk entry kali nih ...



Yelaa, most of couples yg celebrate Valentine's Day ni  akan berakhir dengan aktiviti maksiat seperti berzina, sehingga terjadinya kes melahirkan anak luar nikah, menggugurkan anak dan sewaktu dgnnye laaa.
pepaham sendiri la korang ek. Malas nak ckp lebih2 ni. hehe.

So, pandai2 la ye nak pikir. I knew that skang ni, ramai org pndai2 daaa . huhu.
X perlu lah kte meniru or menyambut perayaan org Kristian k.
oklaaa, bnyk plak membebel. chow dulu..


Adios~

13 comments:

Layyinul Harir said...

bismillahirrahmanirrahim..salam....subhanallah.....sgt suka entry nie..cara penyampaian yg sgt cool n mudh sgt utk dfahami oleh remaja....yer btol...mmg perayaan ini xdianjurkan dlm islam..perpon...sgt stuju dgn entry nie...even xde hadis skalipon dlm entry nie..tp kata2 nya sdh kuat mengatakan perayaan valentine day nie mmg xptot drayakan.."HARAM"...klau hukumnya sdh haram..paham2 sndri la kan??....btw best entry nie!!..

[ h a f i z ] said...

wasalam,,, tergerak nak tulis entry ni lpas dgr khutbah splat Jumaat hari tu..
thanks laa sbb bace,,, ur entry is awesome too and even have more reasons and more infos about Valentine's day... good3..

(kalau korang nak bce yg lagi best, tgk kat sini ye
http://albinadak.blogspot.com )

Alia Delaila said...

setuju sangat sangat! tapi yang sedihnya, dah tau haram tk endahkan. dunia akhir zaman.

mädchen said...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..
that's the advantage of going to solat Jumaat.byk info yang memberi kesedaran dlm khutbah2nye, right?
tapi tuk para nisa, dgr khutbah Jumaat kat Tv1 je la.huhu. well, at least, dpt gak info2 nye, ye dak? ehem, actually, nk mintak izin anda utk letak ur link kat my page.can I?
yeah,seriously,this is indeed one cool article, dude .keep it up yarr!!

Anonymous said...

bgos nye ade laki yg brpikiran begini..

[ h a f i z ] said...

alia,, mmg dah clear kte x leh smbut...
bkan sume yg endah kan.
ade kmungkinan bgy dorang its fine utk smbut suke2 je.
sbb tu kte sbagai manusia ni kene bnyk lgy tuntut ilmu.
btul x ?

[ h a f i z ] said...

madehen,, waalaikummussalamwarahmatullahiwabarakatuh.
heheee.
btul2, sy tergerak utk share pasal valentine's day ni pun after dgr khutbah laa..

eh,, no problem la, boleh saje.
btw, thanks k.

[ h a f i z ] said...

kpade Anonymous,,
ramai je laki brpikiran mcm ni laa.

mädchen said...

*bgus3.sedap jawapan salam nye.huhuhu*

kalau anda rajin atau tak dak keja laen, post la entry2 yg berkenaan ngan khutbah jumaat yg anda dengar ye.leh share ngan kiteorg yg tak pegi solat jumaat nie*pompuan la maksudnye*.boleh saje kan?hehe

n yeah, thank you so much ye for the approval. really appreciate it..

[ h a f i z ] said...

insyaAllah kalau brkesempatan..
(tu pun kalau x terlelap wktu khutbah)
kih3..

[apit] said...

hafiz..huhu..apits etuju sangat..eh,esok maulidur rasul..kengkawan jom same2 kita banyakkan malud dan selawat ke atas nabi Muhammad saw esok ye..
=)

[ h a f i z ] said...

btul, better kte selawat ke atas nabi dari smbut valentine's day..

[apit] said...

i likeee =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...