Followers

Sunday, May 8, 2011

DEFINISI CINTA

Assalamualaikum :DD
dah lame dah nak join contest ni, tpy sekarang baru ade idea.
FYI, ni adelah contest pertama yg aku join !
congrats kepada kawan aku sorang ni, 
raihanah a.k.a miszpathetic 
sbb berjaya buat contest yg sangat bermakna ni and berjaya tarik minat aku untuk join contest ni :D


Apakah definisi cinta yang sebenar,,,
sangat subjektif kann ?

tpy bagi aku, cinta yang suci itu adalah kurniaan Allah yang tidak terhingga nikmatnya.
perasaan cinta itu lahir dari hati yang luhur,,,
bukan lah daripada nafsu yang menghantui diri.

aku percaya yang cinta sebenarnya adalah satu fitrah yang ada dalam hati setiap manusia.
Even haiwan pun ada perasaan cinta. aku sangat terharu kot especially bila tengok kucing hitam aku jilat dan menyusukan anak2nya dengan penuh kasih sayang :)

Hmmm, cinta itu wujud hasil daripada satu perasaan yang halus. 
Cinta amat sinonim dengan perassan kasih sayang dan belas kasihan sesama manusia dan makhluk di dunia nie.
Tanpa perasaan cinta ni, kite akan rasa KOSONG di dalam jiwa kita. kankankann ?



Dalam fikiran aku, cinta ni ade banyak jenis ~

First of all, cinta kepada Allah.
Seperti yg kita tahu, cinta yang paling agung dan abadi adalah cinta kepada Allah.
Orang yang asyik cinta kepada Allah ialah orang yg sentiasa melaksanakan segala suruhanNya.

Nur Allah atawpun hidayah Allah menghiasi diri sehingga hati kita kosong dari apa2 sahaja selain Allah.
Mulut itu tidak bercakap selain Allah, badan tidak bergerak melainkan atas perintah Allah.

ape2 pun, semua pergerakkan, perkataan, fikiran dan hatinya adalah semata-mata kerana Allah.



Cinta kepada Rasulullah dan para nabi.
Rasulullah S.A.W. dan para nabi adalah penerang kepada kegelapan.
Pada mase manusia dalam keadaan tidak tahu atawpun jahil, Rasulullah S.A.W. dan para nabi membimbing manusia ke arah jalan kebenaran :)

so, adalah menjadi kewajipan kepada setiap muslim untuk mencintai Rasulullah S.A.W dan para nabi dengan mengikut segala sifat yang terpuji. Kenela cuba sedaya upaya untuk mengamalkan hadis Rasulullah S.A.W. ye.

Mase kat PASUM dulu, ak selalu dengar kisah2 para sahabat sanggup bergadai nyawa dan menjadikan tubuh masing-masing sebagai perisai demi mempertahankan Rasulullah S.A.W. dalam usaha  baginda menyebarkan agama Islam.
Tengokk ! betapa para sahabat amat menyayangi Rasulullah S.A.W.
terasa kecil sangat cinta kita kepada Rasulullah S.A.W. kalau nak dibandingkan dengan para sahabat.



cinta kepada ibu bapa dan keluarga
Lahirnya kita ke dunia, kita adalah seorang bayi meraung dan menangis memecah kesunyian, saat di mana manusia sekililing menunggu ketibaan insan baru dalam kehidupan. 
Tangisan bayi comel itu membawa khabar gembira kepada sepasang suami isteri yang bergelar ibu dan bapa. Tangisan itu melakarkan senyuman yang berpanjangan. 


Penantian yang panjang selama 9 bulan 10 hari terasa sangat bermakna, pengorbanan ibu melahirkan anaknya adalah suatu pengorbanan teragung yang tiada tolak bandingnye.

cintailah ibu bapa kita kerana ketika kita kecil,
tangan mereka lah yg bagi kita makan, kalau kita sakit, kerisauan mereka itu membuatkan mereka berjaga sepanjang malam.
pehh !!! betapa mereka mengasihi kita bagai menatang minyak yg penuh :D


Masih jelas dalam ingatan aku, wajah arwah ayah ku mengukirkan senyuman setiap kali melihat aku.
ketika aku pulang dari sekolah, ketika pulang dari universiti, ketika aku keluar dari bilik, ketika aku pergi ke biliknya, ketika ayah pulang dari kerja.. sentiasa terukir dengan senyuman yg penuh dengan kasih sayang :)

 Setiap kali aku melihat wajahnya, hati ku rasa gembira dan dibelai.
Mana mungkin aku tidak menyayangi ayah dan ibuku. 
maka, jangan lah derhaka kepada ibu bapa dan sayangilah mereka. 
Kejam lah mereka yang sanggup melukakan hati ibu bapa mereka sendiri !





Cinta sesama muslim.
Perasaan cinta sesama muslim adalah tonggak utama dalam menzahirkan konsep persaudaraan.
Dalam mencari pasangan hidup kann, kita kene elakkan dari cinta yang hanya berlandaskan nafsu dan syahwat semata-mata kerana cinta seperti itu adalah cinta jijik dan hina yang dibisikkan oleh syaitan je wei.

Kite spatutnye lebih memahami makna dan erti serta cara yang sesuai untuk menerima n memberi cinta kpade seseorang. 


X salah nak pilih pasangan yang cantik or hensem.
Allah itu cantik, suka kepada kecantikkan. Jadi kalau cinta kepada kecantikan, mksudnye cinta kepada  Allah. Jadi, cinta itu bukan dosa tetapi satu anugerah.

Kepada bakal pasangan hidup ku (yg belum diketahui lagi :P) ,,,
lagu ini ku nyanyikan utk mu. cheewaahhhh :DDD hehe


Akhir kate,
Kasih manusia selalu bermusim,
Kasih Allah itu abadi .


__________________________________________________________________________________

oryte, sape2 lagy yang nak join boleh la pegy kat blog 
raihanah :D jom laa join ramai2 ...


so, dengan bangganye aku nak tag 3 orang ~

ammar







Adios ~

34 comments:

Zoul in da house!!! said...

waaa!!! good voice! congrats bro...

blogwalking...

follow my blog yaa...

[ h a f i z ] said...

:DDD
thank you ..

Mizz Capital E said...

sedap suare =)

MUNIRAHdwB2ST said...

yup..cinta pd ALLAH pnting...waaa,siap nyanyi kt ytube lg...already flllow u..fllow me?? :)

[ h a f i z ] said...

mizz : thank you :P

teha said...

like like ! suke laa suare awk ! cair terus ! hahaha !

[ h a f i z ] said...

munirah : ALLAH always at the top :D
hehe, nyanyi laa, mne taw dapat markah lebihh..
oryte. da follow :D

AdeQ Nasuha said...

salam..eceh2..ni btol ke miming jer hafiz?sweet nyer la hai..suke2

MUNIRAHdwB2ST said...

lalalala...dpt laa tu mrkah lbih.. :)

[ h a f i z ] said...
This comment has been removed by the author.
[ h a f i z ] said...

adeq : thats really my voice laaaa. x caye, tgk laa video2 yg lain. huhu :D

[ h a f i z ] said...

munirah : haha, harap2 laaa. doakan saye menang ye :D

taugegureng said...

ui,betul ke nih suare kamu??haish~~musykil3x..hehehe

miszpathetic said...

done reading,,,nak kire mrkah nie,,,huk8,,,

[ h a f i z ] said...

tauge : knape anda tidak percaya ???

[ h a f i z ] said...

miszpathetic : kire, jgn x kire :D

taugegureng said...

huhu..sebab ade dgr suare cam anuar zain ye di situ,,,hehe

[ h a f i z ] said...

tpy bukan sore anuar zain yo :D

SyahirahShaadan said...

hafiz, suare you best gler laaa. :)
LIKE!

[ h a f i z ] said...

thanks syahirah :D

MUNIRAHdwB2ST said...

insyaAllah..ad laa rZeki nnti..
klau mnang,kne blanja smua followers mkn bSar niy~hahahahaha.....

[ h a f i z ] said...

munirah : harap2 laa bole menang :D
tpy mcm ne nak blanje sume followers ???
ade idea .? huhu...
kalau blanje mkn, bankrapp laa saye :P

fUzAhEeChUl~ said...

huhuhu sedih bca pasal ayah ko~~ AL-FATIHAH~~
tapi sumpah ckp, x susah ke nynyi DUDUK??? but suara mmg sedap pon^^

Farhan said...

hey hafiz thanks tag :D i tatau pon tag tu apa.haha tp rasanya link to my blog kot :D really appreciated it bebeh ^^

oh wait,u're really good at singing ! damn vocal !

[ h a f i z ] said...

fuzah::) thank you...
nyanyi duduk lebih kurang je ngan berdiri.. huhu

[ h a f i z ] said...

farhan : tbe2 rse mcm nak tag :DDD
yup, tag tu lbeyh kurang mcm link to ur blog laa..
haha, da memang passion kot sing2 tu.. dari kecik :D
u are good in modelling ... im not at all. haha

☺MissNJZ☺ said...

nice one.
thumbs up for your definisi cinta :)

kgoodluck k ;)

hudaa.udey said...

betul ke sore nieyhh? hehe btw nice one! :D

[ h a f i z ] said...

miss : thanks.. harap2 laa dapat menang :D doakan ye

huda : thats my voice. kompem like 100%
x caye pgy sini.
http://www.youtube.com/user/yohafiz92

Cahaya Kehidupan said...

sedapnya sore kamu....>_<

[ h a f i z ] said...

thanks :DDD

Izzati said...

not bad and u also sing a nice song. i give u 5 star okyay? hee keep it up hafiz :)

[ h a f i z ] said...

izzati : thanks a lot..
hehe :)

Fafa Rara said...

comelnye caption kt video tu. lebih kurang mcm sy je. sy suka main piano n hope one day dpt mainkan satu lagu utk 'someone' yg belum diketahui lagi. hehe:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...