Followers

Wednesday, May 4, 2011

The Holy Qur'an

Assalamu'alaikum sume :DDD
sorry laaa agak lame ak tidak meng-update blog ini...
Almaklum lah, bz sket ngan keje, ngan nak ajar adik n macam2 lagi laaaa 
( x leh sebut sume nanty kantoi, haha )


Actually, ak nak berkongsi sesuatu ngan korang ni...
Yelaa, kalau x kongsi, rase rugi plak kann..

Ak ade jumpe satu laman web ni ,,, 
excellent sgt weh...
ni laman web nye 



Sebelum tu, ak nak tanye nih,,
Sape rase bacaan al-Qur'an dye dah perfect 100% ngan tajwid yang betul ???
Hmmmm, ak pun x berani nak kate 
"aku ni dah perfect ngan tajwid tu". 
Even sekarang ni still belajar utk sempurnakan bacaan.

Maka, dengan gembiranye sy nak bgtaw korang,,,
Kat laman web ni, kte boleh dengar bacaan ayat suci al-Qur'an dengan tajwid yang betul.
so, setiap kali kite nak baca al-Qur'an, kite boleh check bacaan kita.
kalau nak download pun boleh...
tekan kat link ni, pastu pilih je nak bacaan Imam yang mana..

Kenapa aku sibuk2 sangat nak share ni ??? yelaaa, sebab ...
Membaca ayat2 suci al-Qur'an dengan tajwid yang betul sangat penting wooo,, 
kalau salah tajwid, boleh jadi salah makna taww..
sape nak tanggung tu ? haaaaa... jgn amik ringan k perkara ni !
Ada orang baca al-Quran dapat dosa, bukan dapat pahala sebab tidak menghormati ayat2 suci al-Qur'an 
( x baca dengan tertib dan tajwid yang betul )

jaga2 ye, kite boleh dilaknati oleh al-Quran tu sendiri kalau baca tanpa menghiraukan hukum tajwid nye.
haaaaaa, takut x ?

Hukum mempelajari ilmu tajwid adalah fardu kifayah manakala mengamalkannya dalam bacaan adalah fardu ain yakni wajib ke atas setiap Muslim lelaki dan perempuan.

Ape2 pun, lagi elok kalau kita berguru untuk menguasai bacaan2 ayat al-Qur'an dengan tajwid yang sempurna.

tpy kalau rse2 x mampu nak berguru, yelaa,,, x mampu dari segi masa, or duit or fizikal kann, ataupun dah pernah berguru dulu, tpy nak check jugak bacaan kite sebab manusia ni selalu membuat kesilapan.

So, boleh laa check bacaan korang dengan audio bacaan Imam2 kat laman web ni.
terjemahan pun ade sekali. English ade, Melayu ade, Tamil ade.. huhu. macam2 bahasa ade. pilih je...
Kan lebih elok kita menghayati maksud dye skali kan..

Renung2kan, dan selamat beramal :D



Adios~


10 comments:

Anonymous said...

time kaseh sngt2 share bende nie,,

[ h a f i z ] said...

terime kasih la sbb bace ye...
jom la same2 btulkan bacaan..
ade tu, nnenek yg dah tua pun still bace ngan tajwid yg salah..
bahaya tu... kankankann..
so ape salah nye kita usaha sket utk sempurnakan bacaan ayat2 suci al-Qur'an kann...
jom la download.. :DDD

Anonymous said...

tq :)

Asfarina =) said...

salam. thanks jazakallah.

http://bliss6thjune.blogspot.com/2011/04/hati-yang-tenang-1.html

~Cixx sheha~ said...

link 2 mang sgt bgusss...
mari bersama manfaatkannya...insyaAllah... :)

fUzAhEeChUl~ said...

huhuhu thanks^^
peringatan yang sangat berharga *rasa nak nangis*

zida said...

wah. bagus ni. thanks sharing :)

jaya jr said...

nice =)

CahayaCintaIlahi said...

tanx for sharing :)

[ h a f i z ] said...

thanks sume :D
kalau korang nak share ape2 yg brkaitan,,
let me be the first person to know kay :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...