Followers

Sunday, February 27, 2011

sape nak jadi artis ???

salam~



hey3 ,,, ade sape2 nak jadi artis A.K.A celebrity tak ???
haaaa, dah bnyk daa aku buat experiment a.k.a kajian sdn bhd ni,,
tpy ni kajian ni x diapprovekan oleh sesape kay, mksudnye x taw la btul ke x. huhu
based on my research laa kan,,


kalau nak jadi artis, the most important thing kan msty ade >>>

~ GIGI yg CANTIK 
~ SENYUMAN yg MENAWAN


dan sewaktu dgnnye laa...betul x korang ???
so, sila pastikan korang dilahirkan dgn gigi yg perfect,
bak kate org tu, kalau senyum je, bapak rrr, silau mate. heheee.
actually aku pasan bnde ni bile aku tgk plakon2 or penyanyi2 kat magazine ,,,
" waaaaaa, cantik2 la gigi dorang ni :D "
ooo, patutla dorang ni lulus jadi artis...

ni haaaa, tgk gamba2 di bwh ni kalau korang x pecaya ngan kajian sdn bhd aku ni, hehee..















tpy x kan laaa kte nak tgk gigi semata-mata kan. 
bakat lagi penting maaa..
but pnampilan is second most important thing utk seseorang celebrity tu,
so, agak2 kalau gigi tu agak kurengggg sket tu,
pgyla jmpe dentist. mintak pandangan dorang..
even skang ni daa ramai yg pakai braces.. good job..
(heeee~ aku pun nak pgy jmpe dentist gak laaa, nak bagi lawa lagy gigi ni, heheheee)

tgk ni contoh2 celebrities yg dah tacap gigi dorang :







so, ak rse gigi ni aset paling penting la utk jadi artis,,,
dri situ laa dtg senyuman manis, pahit, tawar n segalanya laa, ha3
body ? ade je artis yg comel2 kan.
wajah cantik ? ade je artis yg muke x berapa laa, tpy gigi cntik, still org bleh accept.
kankankannn...
tpy kan nak tnye, kalau mcm aku ni, bleh ke jadi artis ??
hmmm, gigi x lawa pun. biase2 je. haaaa, tpy aku ade
lesung pipit (x caye tgk kat pic header blog nih, hehee) 
so ok kot. ha3.. (perasan je lebih)
dah3, cukuppppp la berangan ye Encik Hafiz.. huhu

so, stakat ni jelaa aku nak share ttg kajian aku ni.. heheee...


Adios~



Monday, February 21, 2011

ciri2 perempuan yg x seswai jadi gf ???

Salam~
Kali nie..saje nk share pendapat aku..mgkin akan ade  bertentangan ng korang..so, law ade komen, juz cakap..same2 kite share pndapat ye..
Tentang..Ciri2 gurl yang xberapa seswai dibuat GF
huhu.

pic hiasan semata-mata
1.       Gedik (lama2 pun  naik menyampah)..most lelaki xsuke pompuan yang gedik2 ni..aku pasti..mesti pompuan same pompuan pon xsuke gak tgk pompuan2 gedik ni..kenape la mesti nk kene gedik2..juz b urself..gedik tu cam agak hipokrit kot..cam saje try  dptkan perhatian sekeliling ngan personaliti yg agak terampil..tp agak xseswai..ape kate juz b diri sendiri or bersederhana je..sayang tu berputik dr kesederhanaan menuju kesempurnaan..kann..kannn..kann.




2.       Suka flirt ngan laki lain..maksudnya cara die layan laki len lebih kurang same je dye layan  bf die.. mmg x salah hanging out ngan friends tpy jgn la melampau smpai malam bru balik.. but if u juz keep hold it a long habit, rather than spend time wif ur bf.. u might face a big problem in ur relation sooner or later (bgantung kat bf masing2 gak k).. ur bf might terasa ati laa..tpy kan slalunye org laki ni susah nk terasa hati..tp bile dah terasa.. susah nk pujuk wooo... dah la tu.. kadang2 leh lak puji laki len dpan bf sndiri.. law sekali sekala takpe gak.. ni selalu.. 
AAgak  terasa la kebengangan di hati kot..huhu


3.       Berpkaian agak tak sopan..contoh??hurmm..nak ckap mesti agak2 sume le imagine kan...law xle tgk je cam cth2 gambar di atas ni ke..ye la kan..agak2,law pakai camni ke nk jd bini korg..nk bawak balik jumpe mak ..xsegan ke.. bukan nk cakap perempuan yg pakai camni xbaek..tp yela..wat pe nk dedah2 sini sana..xrase rugi ke..aset berharga tu bila ditayang..cam dah tade nilai dah pastu.. simpan la utk suami nnty,,, cheeewaahh. Bkn nk ceramah keyy..pendapat je..=)peace


4.       Mata duitan, hehe..xabis2 kikis duit bf (huhu..bhaye)..ni law bese dgr la kan..biasenye org2 berkapel ni..mase2 bercintan2 ni..memasing xberkire mane di peringkat awal..tp dah lelame kan..mule la.. sikit2 shopping”mm..you  la bayar BANG...”huhu..dah lelame memang kopak la si bf die...xsempat nk simpan dwet nk pinang dah kena clash..bukan sebab xde cintan..tp sebab terpakse clash coz xsanggup nk hadapi situasi ekonomi time berumah tangga nanti..yela..lom kawin dah byk habis dwet..dah kawin camne la yer..huhu..so wat kaum hawa tu..shopping2 kurengkan sket la..huhu...law xtahan sgt ..berpuasa lah anda..puasa dapat menahan kite dr gelora nafsu.....ececcewahh..cam dr fadhilah kamsah lak dah..^,^


5.       Blagak (yelaa, kalau wajah dah hmpir perfect tu, bersyukur je laa) oppsss..bkn tuju kat sape2..yela ..pompuan skang ni byk yg dah pandai bergaye..tp yela..among them..mesti dah ade yg dah dikurniakan ngan rezeki rupa paras yg menarik..so,bersyukur lah wat sape yg dapat rezeki itu... xperlu lah anda berlagak , demand, tinggi diri sebagai..coz rezeki ni.. xkire la hape2 pun.. law tuhan nk tarik kejappp je..lgpon..sume yg kite ade ni pinjaman saje.. xtentu jaminan yg akan jd milik kite selame2nye..so renung2 kan kay..blagak ni xde faedahnya.. siyes.. ntah2 membuatkan org myampah pulak adelah.. so,cam tadi la..better 4 us..being humble..that’s the way it is.


So setakat ni je lah kot post wat kali ni..heee~
Salam sejahtera ke atas semua..maaf ye law entry ni agak kasssar..yg buruk dtg dr saye..yg baik itu dtg drNya..n same2 la kite ingat-mengingati antare kite ape2 yg baik itu..=)




Adios~

Friday, February 18, 2011

paku & belacan, siapekahh ?


hak3, x thn nak gelak tgk video nih.. 
apekah ??? org putih ni wat tribute to P. Ramlee...
tpy ak impressed gila tgk mat salleh rakyat USA yg pnah dok kat Malaysia slame 2 tahun ni 

kalau korang nak taw (or dah taw, hehe) dorang ni popular ngan name
 paku dan belacan


Dorang bleh blaja ckp bahase ibunda kita..kire fasih tuuuu... 
yelaa, biase org melayu kte ni je yg sebok2 asik agungkan bahasa Inggeris dari bahasa Melayu kanknknnn.
 ish3, lagi memalukan kalau org melayu tu sendiri x pndai ckp Melayu, ckp pun berterabur je....

Bkan nak kate english is not important kay.. Ak pun blaja n minat english gax, tpy pndai2 la kte nak balance kan owhkayy !

haisyy, sedap je ak membebel,,, actually nak cite nih :
paku n blacan ni bkan stakat bminat blaja bahasa Melayu je, siap ajuk scene lawak dlm cite P. Ramlee agy.. ha3. best la korang !!!
kih3,,, ckp je pensel kontot, tpy sume pensel pnjang2.
then, dorang cube nak tiru sore pakcik tu. ha3.. lawak2,,,

video
korang tgk je la,,, bru real...
(actually bnyk lgy video dorang, kalau interested, search je kat youtube "paku dan belacan")


kpade korang2 yg da x layan sgt cite P. Ramlee, maluu laaa.
even mat salleh pun appreciate taw. haha3.

                                                                                                                     mood : berlawak saje2 ;DD

Adios~

Saturday, February 12, 2011

Is valentine's day even exist ???


Assalamualaikum ,,, 
14 Feb ni sebok la satu dunia nak meraikan "hari kekasih" ngan lover masing2. 
Of course la 1001 cara dipikirkan smpai nak terpecah kepala otak utk cbe membuktikan tanda cinta ngan bf or gf masing2 kan...
Tpy kenapa mesti nak mnunjukkan perasaan kasih sayang tu pada 1 hari je ???  
kenape ??? tell me why ???

Sedangkan Islam menyarankan kita berkasih sayang sesama umat manusia PADA SETIAP MASA x mengira agama, bangsa, apatah lagi warna rambut. huhu. 
so renung2kan lah yek ..

haaaaa,,, MCM NE bleh wujudnye valentine's day ni ???

Hari Santo Valentine, Hari Valentine atau Hari Memperingati Kekasih ialah satu hari utk memperingati Santo Valentine pada 14 Febuari sebagai hari tradisi yang mana para kekasih meluahkan rasa cinta sesama sendiri ; menghantar kad valentine, menderma atau menghadiahkan gula-gula. Adalah satu kebiasaan juga untuk menghadiahkan bunga pada Hari Valentine. Perayaan ini dinamakan sempena dua orang lelaki, kedua-duanya syahid Kristian Awal yang berkongsi nama Valentine. Perayaan ini kini dikaitkan dengan asmara dalam lingkungan pengaruh Goeffry Chaucer  pada zaman pertengahan tinngi, apabila mekarnya tradisi cinta asmara.

ish3, sampai Valentine's Day ni mnjadi prayaan ke-2  paling banyak pengiriman kad ucapan selepas hari natal... 
peratusan mengangggarkan 85% pembeli kad valentine ini adalah kaum wanita.. hmmmm, renung2kan k kaum wanita. hehee.
                                                                                                                                (source : wikipedia) (^<,)

HUKUM menyambut Valentine's days plak mcmne ????

(a) boleh kot, suke2 je
(b) boleh sangat, ape salah nye..
(c) x elok la, tpy skali skale boleh laa
(d) ish, haram !!!!

korang nk jwb yg mne ? (jgn lpe lorek kat kertas jwpn OMR ye ,ha3)
haissyyy, korang kene taw, yg kte sebagai umat islam 
(bkan sekadar islam kat I/C je k), 

HARAM !
menyambut hari kekasih ni.. 
[ jawapannye (d) laa ]


knape ekk ??
yelaa, menyambut hari kekasih ni dipercayai menyerupai amalan org kafir menerusi perayaan berskala seni ini.

Dgr ni !!!
Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan:

“Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan ataw di wujudkan oleh Islam”.

so terjawab laaa persoalan kpade tajuk entry kali nih ...



Yelaa, most of couples yg celebrate Valentine's Day ni  akan berakhir dengan aktiviti maksiat seperti berzina, sehingga terjadinya kes melahirkan anak luar nikah, menggugurkan anak dan sewaktu dgnnye laaa.
pepaham sendiri la korang ek. Malas nak ckp lebih2 ni. hehe.

So, pandai2 la ye nak pikir. I knew that skang ni, ramai org pndai2 daaa . huhu.
X perlu lah kte meniru or menyambut perayaan org Kristian k.
oklaaa, bnyk plak membebel. chow dulu..


Adios~

Sunday, February 6, 2011

E-day,,, a day with promise (^<,)

selamat bertunang ~ siti sofia dan zairul izzain

ALHAMDULILLAH ~  (tu la kalimah yg mule2 skali terlintas n terucap kat bibir ak ni),,
mne x nye, finally kakak sulung aku (ak pggil dye kak yong) bertunang gak pada
tangal 4 Feb 2011... 
InsyaAllah, semoga 17 disember 2011 ni  
Siti Sofia n Zairul Izzain  
akan slamat disatukan sbagai pasangan pengantin baru,,,
Amiin~ 

Sbb,,, itu lah harapan arwah ayah aku dari dulu, nak tgk anak2 dye selamat dinikahkan n hidup bahagia..
(Al-Fatihah ~ utk ayah kesayangan ku, Allahyarham Zainal bin Mas'od) ... 
semoga roh arwah ditempatkan dalam kalangan org yg beriman. Amiin.


hafiz, siti natasya, rahmah, siti sofia, siti nadia

sweet memories~

from left, me, mom, kak yong, kak nadia, caca

Ni la keluarga kesayangan aku ,, hik3 . Tinggal aku sorang je hero kat ctu... 
Amacam, ok x ? hahaaa... 
Haaaaaaaa, ni yg nak story ni, ramai membe2 yg baru kenal tnye ,,, bunyi dye mcm ni :

"weh apiz, kau ni mix ea ? sbb mula2 ak igtkan kau chinese tpy ak plik la plak bdak cina ni masuk suraw. haha. Pastu dgr ckp mlayu fluent je xde bunyi mcm apek pon"

Trime kasih bebanyak k kpade yg tanye tu, hahaa.. Dgn ini secara rasminye ak nak mengisytiharkan yg ak ni 
lelaki Melayu tulen k, no mix2 or blended ni.  

Then, kalau korang pasan,,,
 ak ngan akak kedua ak (kak nadia) ikut belah mak, tpy kakak first (kak yong) ngan adik pompuan (caca) lak bnyk ikut belah bapak la... tpy x kire la tu sume sbb kami sume anak mak dan ayah,, 
(love u alwaays~)



me, ungku intan, syakira, meera
ish3, gediks, haha
jeng3 !!!, sape plak dorang ni ???
cousin kah ? awek kah ? scandal kah ? kawan kah ?

sume jwpn di atas x tepat sama skali k, huhu.
dorang ni la neighbour yg paling best skali..
ktorang rapat dari umur 4 tahun lagy kot... dah mcm adik bradik daa,,,
sbenanye ade lagi ~ ina ngan syakir,, tpy dorang x dapat dtg. biase la da besar bz ngan hal masing2, huhu.

So, ak nak ucpkan thank u la bebanyak sbb sudi dtg majlis pertunangan kakak ak yg simple ni. 
(majlis tunang simple laaa, tpy nantykan mjlis kawin nnty ~ lagy grand h0hoho)



Haaaa, ni dye ak nak share sedikit-sebanyak moments mse majlis ~

depa dah maii daaa~


<3

Amiin ~


lawanye cincin, hehe


bkan ak k yg bertunang, ha3


cincin tunang :)


hantaran~


pose pose pose !!!


haaa, tgk ape tu, kih3


greenery


:)


4.2.11


adios~

Friday, February 4, 2011

who am i ?

mse bby


Sape sebenarnye sy ni ? hmmm, sy pun x abis discover agy lorh, hak3.. Tpy yg sy taw la,  first time nmpak dunia ni (actually nmpak doctor n nurse dulu) pd 8.05 am 1 july 1992. Keluar2 je dah berat daa bdn ni, 3.67 kg kot. kire berat la jgak kan. huhuu, nseb baik ble dah besar x gmok sgt (berat skang 66kg hehe). then x lama lpas tu, dpt la nama yg simple nih, 
MUHAMMAD HAFIZ BIN ZAINAL
sy duduk ngan nenek ngan atok sy smpai la 4 tahun. Best tu dpt duduk kat kampung 4 tahun.
kire sy ni mmg cucu emas dorang la, hik3...
tpy mmg nakal gile wktu kecik, mulut tu ckp lepas je. haaaha.
Ade pernah skali tu ade kenduri ape ntah (x igt la plak), sy nmpak la sederet org tua duduk.. Then, selambanye sy tunjuk kat muka sorang2 smbil ckp " haaa, yg ni tua sgt2, x lama lai mati lah, yg ni muda sket , haaa yg ni tua sket dari yg ni..... " Ya Allah, knape la nakal sgt hmbamu ini mse kecik. ish3.

time skola (budak hingusan lagi ha3)


Ble dah 5 tahun je, sy dok ngan parents la. Then bdak nakal ni pon msuk la Strawberryland Kindergarten. Dekat je ngan umah. Yg bestnye tadika ni, keje dye asik nyanyi, menari .. tu jelaaa. haaa.. 
Pastu ble dah msuk drjah satu,  start larh tension. Yelaa, keje skola melambak-lambak. waaaaaa, penat taw..pagi pgy skola agama (SABBU), petang plak pgy skola kebangsaan (SKBU2), tpy tu sume berbaloi k.. then msuk skola menengah (SMKTU), mmg agak kecwa laa, sbb x dpt mrsm or sbp. 
Grrrrr, tpy xpe, org kate kalau nak msuk asrama better mse form 4, x kene buli. heheee. kat smktu ni sy teramat lah low profile. sy ni just bdak skema kesayangan cikgu je la. ha3...
then after PMR, Alhamdulillah dpt gak msuk sbp (ASiS). At least terkawal la sket, xde la bnyk main mcm dok kat rumah kan kn kn,,,



anugerah cemerlang SPM


Skejap je rse dok kat ASiS 2 tahun ni, lpas spm, naik 8 kg... perghh, ni sume sbb mkn sedap je kat umah smpai x igt dunia. huhuu,,
Then, berbekalkan result spm tu, wlwpun kene reject JPA wawawaaaa, dpt gak msuk UM amik asasi sains hayat. Alhamdulillah la. 
Wlwpun ssh nak survive amik sains hayat ni, sy try gak yg termampu. Agak2 kalau dah hilang semangat tu, sy ske nyanyi n hayati lyrics lgu hero - MC .. hik3. lagu feveret tuu.




doctor wannabe 




hmmmm, kalau nak ckp pasal ambition sy ni, i am more to music n singing laa.
ade gak membe2 yg suruh msuk prgram realiti tv ni mcm OIAM, AF ke kan, tpy ntah laa.
Kte tggu n lihat jela mcmne nnty... ahhahaa.
 tpy career mcm tu x mnjamin mse dpan, huhu so, x leh la nak involve sgt skang ni.
 besides singing, i love science especially biology,  :)
ramai gak family members yg cdg suruh jadi doctor, tpy... to me,
khidupan sbagai dr ni xde life lorhh (bgy aku la,, stiap pndangan org lain2 k)
then, ak decide nak jadi dentist sbb dari kecik pun sy ni ske memerhatikan gigi org (haha, xde keje).
niat nak smbung kat UM msuk fakulti pergigian tpy tempat terhad gle.
dye nak dlm 70++ student je satu Msia ni. Bygkan la competition dye ngan bdak matriks, asasi, STPM n diploma agy. hmmm, ntah laa, doa2kan la ye sy dpt tempat kat UM ni...
Amiin.



nyanyi3 x habis2, hahaaa

one of my weaknesses kan, x leh stop nyanyi aw, ahhaha, smpai roomate pun dah bosan daa. ksian dye ha3.
gmba kat atas ni mse malam penutup minggu haluansiswa UM (mcm minggu orientasi la) agak cowakk laa, yelaa bru seminggu msuk UM dah kene perform dpan 1400++ org kot. lagu hero , huhu. Buat pejam mata jela mse kat ats stage tu, ahhaaa..
just utk pengetahuan korang, sy mmg minat chis brown n mariah carey ni.
sbb dorang mmg ade x factor laa.. lgypun lagu2 dorang suite wif my soul.
tpy sy ni layan je sume lagu k.. hoh0ho.


ni la plus minus about me (simple life je)

(ish3, sy ni merepek je pnjang)

lpe lak nak ckp pasal name blog ni 
" fly lik3 a bird" ?
coz i feel that i want to be bigger than who i am now (haha, merepek lagy)

I don't want to be afraid to fly and I just want to spread my wings.
Open up a new door coz there are always so much more inside undiscovered.
to people out there ,,,
Just spread your wings and just flutter right into the sun.
Aim for the biggest n greatest star (the sun) kay !!!
when u feel like hope is gone, just look inside u and be strong...




Adios~



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...